Samsunspor

22 Eylül 2011 Perşembe

Samsunspor 1-1 Trabzonspor

 Samsunspor, Spor Toto Süper Lig'deki üçüncü maçı olan Trabzonspor karşılaşmasına, cezalı olan kaleci Ahmet Şahin ve sakat olan Ekigho dışında Galatasaray maçındaki ilk onbirini bozmadı. Kaleye, genç kaleci Ertuğrul Taşkıran geçti. Ligin ilk maçında genelde 4-3-2-1 taktiğini oynatan Petkovic bu maça 4-4-2 sistemi ile başladı.

İlk onbirimizin dizilişi şu şekildeydi: 

 
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Samsunspor taraftarları bu maça çok özel bir kareografi hazırladılar. İstiklal Marşı sırasında maraton tribününe "Burası Her Yer Değil Şehr-i Samsun" yazılı çok büyük bir pankart açtılar ve ellerindeki kırmızı, beyaz, siyah kartonlarla harika bir görsel şov yaptılar. Bu kareografinin baş mimarı Engin Sever ve samsunspor.biz ekibini yürekten kutluyorum. Samsunspor ise tabiri caizse maça çok tutuk başladı. İlk yarıda tek etkili atağı Zenke'nin direkten dönen şutu ile sonuçlandı. Maç boyu Kemal Tokak'ı geçemeyen Burak Yılmaz ise Kemal'in Burak'ı tutmadığı tek anda golü bulararak takımını öne geçirdi. Ayrıca golle aynı dakika içerisinde Bance'yle kafa topuna çıkıp Bance'ye dirsek attı Trabzonsporlu bir oyuncu hakem devam ettirdi ve gol oldu.  İlk yarı Samsunspor taraftarları takımdan çok umutsuzdular. Zira takımın sağ kanadı Selim Teber adeta dökülüyordu. Vasatın altında performans sergileyen ve tam hücuma çıkacakken kaptırdığı toplarla rakibe kontra atak şansı sağlayan Selim'in performansını teknik direktör Petkovic'de görüp ikinci yarıda Selim'in yerine Murat Yıldırım'ı oyuna aldı. Bir diğer dökülen ise takımın sol kanadı Dominquez'di. İlk yarıda yaptığı tek önemli hareket attığı hızlı taç atışıyla Zenke'yi kaçıran ve sonucunda direkten dönen pozisyondu. Sanki maç içinde saklanıyor ve ayağına top gelmiyordu. Petkovic ikinci yarının ilerleyen dakikalarında onu da oyundan alıp yerine Bülen Kocabey'i soktu. Takımın iki kanadının adeta dökülüyor olması Samsunspor'un elini kolunu kilitliyordu.

İkinci yarıda Murat Yıldırım'ın girmesi ile mücadele gücümüz yükseldi ve orta sahada topa sahip olmaya başladık. Bu sefer orta sahada çok iyi mücadele ediyoruz, topa sahip oluyoruz fakat etkili atak geliştiremiyorduk. Sürekli rakibin yarı alanında olsakta bir türlü kaleye etkili şut çekemiyorduk. Bu dakikalarda belki de Samsunspor'un en iyisi ve en hırslı oyuncusu Zenke'nin çıkmasına hiç kimse anlam veremedi. Zenke'nin yerine Anıl Dilaver oyuna girdi. O da attığı çalımlarla yine çok etkiliydi fakat, bu çalım atma işinin de bir sınırı var. Tamam topa çok hakimsin, bileklerin çok kıvrak fakat birkaç oyuncu geçtikten sonra arkadaşına pas atacaksın yoksa kaybediyorsun topu, attığın çalımlarda bir işe yaramıyor!
İkinci yarıda Samsunspor daha baskılı oynuyordu. Bance'nin altıpastan auta attığı şut, tüm taraftarlara saç baş yoldurttu. Maçın kırılma anı kesinlikle Colman'ın direkten dönen şutu oldu. Maç 2-0 olacakken futbolun yıllardır değişmez felsefesi "atamayana atarlar" gerçekleşti ve Murat Yıldırım'ın içeriye doldruduğu topu Giray kafa vuruşuyla uzaklaştırmaya çalıştı. Fakat top Ergün Teber'in önüne geldi. Ergün  bekletmeden gelişine topa harika vurdu ve jeneriklere geçecek muhteşem bir gol attı. Golle birlikte Samsunspor taraftarları adeta çıldırdı. Stad inledi. Harika anlardı. Ergün belki de futbol hayatındaki en anlamlı golü attı o akşam.
Dominquez'in yerine giren Bülent Kocabey ise 13 dakika oynayabildi. Fakat çok etkili oynadı, takım oyuna çok katkı sağladı, son dakikalardaki baskılı oyunda ortasahadan taşıdığı toplarla etkisi fazlaydı. Dominquez ve Selim Teber'in vasat bile olmayan performanslarını izledikten sonra Bülent Kocabey'in formayı kapması süpriz olmaz. Ayrıca maçın diğer kötüsü Pal Lazar'dı. Samsunspor adeta sağ beki olmadan oynuyor maçlarda. Bir oyuncu bu kadar mı içeriye girmeye meraklıdır anlam veremiyorum. Çizgide bir dakika bile beklemeyen hep rakibin sol açığını kaçıran bir oyuncu oldu Lazar. Onun içinde tehlike çanları çalmaya başlıyor. Ahmet Şahin'in  kırmızı kart görmesiyle forma şansı bulan Ertuğrul nasıl çok iyi performans sergileyip Ahmet'in tahtını sallandırdıysa, Lazar'ın kırmızı kartıyla görmesiyle Adem Alkaşi'de Orduspor maçında bence çok iyi performans gösterecektir.



Ayrıca bir parantezde Samsunspor'un en yürekli taraftar grubu Şirinler'e açmak gerek. Gençlerbirliği'i maçında yapılan tezahüratlar nedeniyle faturanın sadece Şirinler grubundan 80 kişiye kesilmesi ve Şirinler grubununda kendisini feshetmesi ile son bulan olaylardan sonra Şirinler maça siyah tişörtleriyle gelip protesto yaptılar. Maç boyunca yönetime bir sürü tepki tezahüratı yapan Şirinler'e tüm Samsunspor taraftarlarının destek vermesiyle harika bir atmosfer oluştu. Gerçekten yapılan haksız muameleye tüm taraftarların birlik olarak tepki göstermesi herkese örnek olmalı.

Ligin ilk üç maçında futbolun üç ihtimalini de gören Samsunspor artık iki maçtır ara verdiği galibiyeti Orduspor maçıyla bulmalı. Pazar günü oynanacak maçta Ahmet Şahin'in aldığı iki maçlık ceza nedeniyle yine büyük ihtimalle kalede Ertuğrul olacak, Pal Lazar'ın cezası nedeniyle büyük ihtimalle sağ bekte Adem Alkaşi oynayacak. Ekigho'nun sakatlığı ne durumda hiçbir bilgi yok kulüpten bir açıklama yapılmadı. Selim Teber ve Dominquez'in bence artık dinlendirilmeleri gerekiyor. Dilaver Güçlü, Ufuk Bayraktar, Burak Çalık gibi futbolcular ilk onsekize giremezken vasatı bile aşamayan bu oyuncuların kadroda olması bence haksızlık.

Ahmet Can Denizci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder