Samsunspor

29 Ağustos 2011 Pazartesi

SAMSUNSPOR 2011 - 2012 KADRO ANALİZİ


Samsunspor'un en sorunsuz mevkisi kale. Geçen sezonki başarının baş mimarlarından olan, taraftarlarca çok sevilen ve bu sezon kaptanlık pazubandı emanet edilen Ahmet Şahin şüphesiz yine formanın sahibi olacaktır. Geçen sezon 32 lig maçında oynayarak istikrarını ispat etmiş file bekçisi, Samsunspor'un, Süper Lig'e çıkması garanti olana kadar yani 30 lig maçında sadece 15 gol yiyerek müthiş bir istatistik yakalamıştı. Hatta bir ara Ahmet Şahin, Portekiz Premier Lig'de şampiyonluğunu ilan eden Porto'nun kalecisi Helton'un ardından Avrupa'nın en az gol yiyen ikinci kalecisi idi. Yani Samsunspor'un kalesi emin ellerde. İkinci kaleci ise geçen sezon Bucaspor'un kalesini koruyan Atilla Özmen. Atilla, geçen sezon; sekizi lig, dördü kupa maçı olmak üzere on iki resmi maçta Buca kalesini korudu. Üçüncü kaleci ise Hüsrev Kop. Geçen sezon A2 liginde 22 karşılaşmada Samsunspor'un kalesini korumuş. Ayrıca Samsunspor, transferin son günlerinde Fenerbahçe'nin A2 takımı kalecisi Mahmut Ertuğrul Taşkıran'ı kiraladı.

Teknik direktör Vladimir Petkovic gittiği her takımda 3-4-3 taktiğini oynatmış. Samsunspor'da da bu taktiği tüm hazırlık maçlarına denedi ve oturtmaya çalışıyor.

Petkovic üçlü defansın solunda Feyenoord'da 7 yıl oynayan 27 yaşındaki Andre Bahia  Bahia'yı düşünüyor. Bahia'nın en önemli özelliği sol ayaklı olması. Feyenoord kariyerini incelediğimizde sol bekte ve stoperde oynamış, hatta bir ara sol açıkta bile denenmiş. Başka ilginç bir istatistik ise stoper olmasına rağmen bir tane bile kırmızı kart görmemiş olması. Feyenoord'da 179 lig maçında 17 gol, 5 asist ve 28 sarı kart görmüş. 13 de UEFA Kupası mücadelesi vermiş. Geçen sezon yıldızı parlayan ve Samsunspor'u süper lige taşıyan oyuncularının başında gelen Kemal Tokak'ı, Petkovic tüm hazırlık karşılaşmlarında defansın sağında oynattı. Geçen sezon stoperde büyük başarı gösteren ve yılın sonunda Bank Asya 1. Lig Ödüllerinde "Yılın Genç Yeteneği" seçilen Kemal'in mevkisinin değişmesi ile performansındaki düşüş normal fakat orada başarı gösterip gösteremeyeceği soru işareti. Üçlü defansın tam merkezinde, Portekiz Premier Ligi takımlarından Vitoria Setubal'den alınan 31 yaşındaki stoper Valdomiro Duarte de Macedo oynuyor. Hazırlık karşılaşmlarında genelde bu üçlüye savunmayı emanet eden Petkovic büyük ihtimalle lige de bu üçlü ile başlayacaktır. Hazırlık karşılaşmalarında Kemal sağ tarafta çok iyi görünmedi, Valdomiro'da çok ağır, defansın arkasına atılan toplarda başı çok ağrıyacaktır. Bahia ise tam nokta transfer olmuş. Samsunspor transferin son günlerinde stoper mevkine Gürcü Akaki Khubutia'yı transfer ederek bir takviye daha yaptı. Valdomiro'nun aksadığından olsa gerek buraya bir transfer daha isteyen Petkovic, büyük ihtimalle adaptasyon dönemini atlattıktan sonra Valdomiro'nun formasını Akaki'ye verecek gibi görünüyor.

Samsunspor'un en alternatifli bölgesi savunma. Karşıyaka'dan alınan Saffet Gurur Yazar, kampa katıldıktan sonra oynanan iki hazırlık karşılaşmasında da ilk onbirde başladı. Defansta merkezde oynayan ve uzun lig maratonunda rotasyonda çok işe yarayacak bir takviye iken sakatlanıp 8 ay sahalardan uzak kalması çok üzücü. Valdomiro'yu çok kısa sürede kesebilecek yetenekte bir oyuncuydu. Gelelim geçen sezon 20 gol yiyerek Bank Asya 1. Lig'in en az gol yiyen defans oyuncularına: Kemal'den yukarıda bahsetmiştik.Onun ilk onbirde yeri garanti gibi duruyor. Fakat diğerleri için durum öyle değil. Kenan Yelek'le başlayaylım. 2000 yılından beri Samsunspor'da forma giyen bir istikrar abidesi. Tam 11 senedir bu formayı terleten bu takımla hem dibi gören hemde başarıyı tadan biri Kenan Yelek. Geçen sezon 19 resmi maçta oynamış, ondan önceki sezonlar ise neredeyse tüm maçlarda oynamış Kenan. Ancak bu sezon yapılan takviyelere ve hazırlık karşılaşmalarındaki ilk onbirlere baktığımızda hocanın 36 yaşındaki oyuncuyu düşünmediği görünüyor. Bu sezon tecrübesiyle takıma abilik yaparak yine katkısını gösterecektir. Uzun lig maratonunda belki sakatlıklarda veya rotasyonda onu ilk onbirde bile görebiliriz. Bir diğer oyuncu Ersin Veli geçen sezon 26 lig maçında oynamış. Stoperde mevkinde oynayan Ersin'in formayı kapması zor görünüyor. Fakat o bölgede yine rotasyonda forma şansı bulabilir. Geçen sezon sağ bekte oynayan Adem Alkaşi sadece 1 lig karşılaşmasında oynamadı ve 31 lig maçında oynayarak çok istikarlı bir sezon geçirdi. Hücuma çıkmayı seven ve kanatlarda iyi bindirmeler yaparak ofansif oyunculara yardım etmeyi seven Adem, 2010-2011 sezonu Macaristan Ligi şampiyonu Videoton'dan alınan Pal Lazar ile forma savaşı verecek. Macar milli futbolcunun forma şansı daha yüksek. Bir diğer defans oyuncusu ise Serkan Aykut, Celil Sağır, Cenk İşler, Musa Aydın gibi yıldızlar yetiştirmiş Samsunspor'un altyapısından yetişmiş olan Başaran Saraçoğlu. Teknik direktör Petkoviç, O'nu neredeyse tüm hazırlık karşılaşmalarında oynattı. Eğer fizik gücünü yükseltirse bu sezonun genç yeteneği olabilir. Başaran'ın forma savaşı vereceği isim Yenal Tuncer. Bursaspor ve Antalyaspor maceralarına baktığımızda Yenal'ın nasıl bir performans göstereceği soru işareti. Transferin son günlerinde Samsunspor sol tarafa Kasımpaşaspor'dan Ergün Teber'i transfer etti. Geçen sezon 21 lig maçında görev yapan Ergün, sol bek için Yenal'la forma savaşı verecek. Birde yine altyapıdan yetişmiş olan Oğuzhan Azgar var. O'nun bu sene forma şansı bulması çok zor görünüyor.


Ortasahaya geldiğimizde; geçen sezon Bank Asya 1. Lig'de "Yeniden Doğanlar" ödülü alan Hakan Bayraktar'a ayrı bir parantez açmamız gerek. Geçen sezon 29 maçta oynayan 35 yaşındaki dinamo Samsunspor'un geçen sezonki başarısının baş mimarıydı. Takımın beyni olan Hakan, geçen sezonki teknik direktör Hüseyin Kalpar'ın vazgeçilmeziydi. Bu sezon mutlaka yine süre alacaktır fakat Süper Lig  temposunu kaldırıp kaldırmayacağı soru işareti. Geçen sezon Kayserispor'da başarılı bir sezon geçiren Selim Teber'de Samsunspor'un yeni transferlerinden. Kayserispor'la 33 maçta 2 gol atan Selim, ilk on birde oynamaya yakın isimlerden. Samsunspor'a 4 sene önce Ajax'tan gelen Murat Yıldırım, geçen sezon 31 maçta oynadı. Hazırlık karşılaşmalarında iyi görüntü veren Murat'ın ismini bu sezon sıkça duyabiliriz. Güngören Belediyespor'dan transfer edilen 23 yaşındaki Hakan Arslan geçen sezon 22 maçta oynamış ve 3 gol atmış. Bu sezon yukarıdaki üçlüden forma kapması biraz zor fakat rotasyonda çok işe yarayacak bir futbolcu. İsviçre 1. Ligi takımlarından Sion'dan transfer edilen Álvaro Dominguez,  4 sezonda 115 maçta; 22 gol, 22 de asistle oynamış. İlk on birde oynaması fazla süpriz olmaz. Beşiktaş'tan transfer edilen Michael Fink ve Galatasaray'dan transfer edilen Mustafa Sarp, Samsunspor ortasahasını bol alternatifli hale getirdi. Bu iki isim tecrübeleriyle mutlaka takıma yarar sağlayacaklardır.
Kanatlara geldiğimizde; sağ ve sol kanatta oynayabilen Dilaver Güçlü. Geçen sezon devre arasında Manisaspor'dan transfer edilen Dilaver, Samsunspor'da 10 maç oynadı. Özellikle etkili şutları ile dikkat çeken Dilaver'in geçen sezon orta sahada tıkanan Giresunspor maçındaki frikik golü ile takımına 3 puanı kazandırdı. Ayrıca Samsunspor'un Süper Lig'e çıkmasını garantilediği Güngören Belediyespor maçında attığı 2 şık golle bu galibiyette büyük rol oynadı. Bu sene en çok izlemek istediğim isim Dilaver Güçlü. Her iki kanatta da oynayabilen bir başka oyuncu ise yine geçen sezon devre arasında transfer edilen Ufuk Bayraktar. Top tekniği ve attığı çalımlarla dikkat çeken Ufuk, geçen sezon Samsunspor'da 16 maçta oynamış. Hazırlık karşılaşmalarında zayıf görülen Ufuk, fizik gücünü bir an önce artırması lazım. Samsunspor, transferin son günlerinde Karabükspor'da oynayan Bülent Kocabey'i transfer etti. Sol açıkta oynayan Bülent, geçen sezon 15 lig maçında oynamış. Rotasyonda çok işçe yarayacaktır. Samsunspor'un altyapısından yetişen ve 3 yıllık başarısız Kayserispor macerasının ardından tekrar yuvaya geri dönen Armağan Kuş ve Fransa'nın Sochaux ekibinden satış opsiyonlu kiralanan Serdar Gürler'de diğer alternatifler. Fakat teknik direktör Petkovic, bu iki ismi yetersiz görüp Paf takıma yollamış.


Forvet hattında üç isim var. Geçen sezon 16 golle Bank Asya 1. Lig gol kralı olan Simon Zenke'den bu yıl yine aynı performans bekleniyor. Geçen sezon Bank Asya 1. Lig "Yılın Yabancı Futbolcusu" ödülüne de layık görülen Zenke güçlü yapısıyla dikkat çekiyor. Bu sene daha çok markaj altına alınacak gibi. Bir diğer Nijeryalı ise Ekigho Ehiosun. Nijerya 1. Lig takımlarından Warri Wolves'den transfer edilen Ekigho, geçen sezon 7 gol atarak lig gol kralı unvanını kazandı. Ayrıca Nijerya Milli takımında da oynayan Ekigho geçen sezonki Agbetü gibi uyum sağlayabilirse Zenke ile çok iyi bir ikili olabilir. Forvetteki son isim ise Altay'dan transfer edilen Burak Çalık. Hazırlık karşılaşmalarında bolca şans bulan Burak, Nijeryalılardan formayı kapabilir. Galatasaray'dan kiralanan Anıl Dilaver ve Al-Ahli Dubai'den satın alma opsiyonlu olarak kiralanan Aristide Bance forvet hattını bol alternatifli hale getirdi. Bu iki isimden özellikle Bance, bu sezon ismini epey duyurabilir.

Ahmet Can Denizci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder