Samsunspor

25 Eylül 2011 Pazar

Orduspor 0-0 Samsunspor


  Samsunspor, Spor Toto Süper Lig'deki dördüncü maçı olan Orduspor karşılaşmasına 5 eksikle çıktı. Bunlar cezalı olan Ahmet Şahin ve Pal Lazar ile sakat olan Yenal Tuncer, Selim Teber ve Ekigho idi. Teknik direktör Petkovic, sağ bekte Lazar'ın yerine Kemal'e görev verdi. Asli yeri stoper olan Kemal, Petkovic'in hazırlık döneminde onu sürekli sağ bekte oynatmasının yararını görmüş, bir hayli iyiydi maçta hiç sırıtmadı. Kemal'i sağa çekince stoperde olan boşluğu Akaki Khubutia ile doldurdu. Selim Teber'in yokluğunda ise Anıl Dilaver ilk 11'de başladı. Samsuspor maça 4-5-1 taktiği ile başladı.

İlk onbirimizin dizilişi şu şekildeydi: 


 Öncelikle kaptanlık konusuna değinmek gerek. Geçen hafta Selim Teber'in ve bu hafta Mustafa Sarp'ın Samsunspor takımının kaptanı olarak sahaya çıkmaları ne kadar doğru ? Yeni transfer edilmiş tecrübeli iki isim de takım kaptanı olabilir tabi fakat geçen yıl takımın 2. kaptanı olan ve 3 yıldır Samsunspor formasını terleten Murat Yıldırım'dan pazuband neden alınıyor ? Samsunspor kaptanı olarak bu kadar kolay mı ki yeni transferlere hemen kaptanlık veriliyor ?

Neyse maça dönelim; maçın ilk yarısında çok çok etkisiz bir Samsunspor vardı. Orduspor neredeyse tek kale maç oynadı. Samsunspor'un kaleye tek bir şutu bile olmadı. Ligin dördüncü maçı dahil tüm maçlarda bir devre iyi bir devre kötü oynamak gibi saçma bir hastalığa yakalandı takım. Nedendir bilinmez ama bir devre dökülüyorlar diğer devre kaplan kesiliyorlar. Nasıl iştir anlamadım ? İlk yarı Orduspor'un hücum oyuncularına iki tane %100lük gol pozisyonu hazırlayan Gürcü stoper Akaki Khubutia'ya ne demeli peki ? Türkiye kariyerindeki ilk maçı hiçte iyi geçmedi maalesef. İkinci yarı oyundan alınmasını bekliyordum açıkcası. Petkovic nedense Adem Alkaşi'yi bir türlü oynatmıyor. Adem sağ bekte Kemal'de stoperde oynasaydı bu kadar Orduspor baskı kuramazdı. Kemal asıl yeri olmamasına rağmen çok iyi performans sergiledi ilk yarı hatta çoğu kez Akaki'ye yardıma koştu, onun boşluğunu doldurdu. Hücumda ise tek kalan bir Bance izledik ilk yarı. Nedendir bilinmez ama takımın iki kanat oyuncusu Anıl Dilaver ve Dominquez, Bance'ye bir türlü yardıma gitmiyorlar. Petkovic birkaç kere kanat değiştirmesine rağmen yine de hiçbir varlık gösteremedi ikiside İlk yarının tek pozisyonu Murat Yıldırım'ın harika pasında Bance topu kontrol edemedi ve kaleci Fornezzi topa sahip oldu.

İkinci yarıya geldiğimizde ise teknik direktör Petkovic, Anıl Dilaver'i çıkarıp yerine Bülent Kocabey'i alarak oyuna başladı. Fakat oyun yine ilk yarıdaki gibi devam ediyordu. Orta sahada kıran kırana bir mücadele oluyor fakat bir türlü Samsunspor kaleye gidemiyordu ve en sonunda 60. dakikada Petkovic oyuna Zenke'yi aldı. Fakat çıkan oyuncunun Murat Yıldırım olması çok yanlış bir karardı. Sahada gerçekten hiçbir şey yapmayan Dominquez'in neden ısrarla her maç 90 dakika forma giydiğini anlayamıyorum. Zenke oyuna girdikten sonra Samsunspor'umuzu hareketlendirdi. Zenke bu takımın oyuncusu ve bence yedek kalmamalı. Ekigho'nun yokluğunda kanatlardan yeterli desteği alamayan Bance tek kaldı, her hava topunu indiriyor fakat yardıma kanatlardan kimse gelmediğini için topu kaybediyordu. Zenke'nin girmesiyle ikili Orduspor'u zorlamaya başladı. Zira oyun hareketlendi. Bir Orduspor kalesinde bir Samsunspor kalesinde pozisyonlar olmaya başladı. Ergün Teber'in muhteşem ortasında Bance çok güzel indirdi topu fakat biraz önünden açınca kaleci Fornezzi açığı kapattı ve Bance'nin şutu tam üstüne geldi. Hemen akabinde Orduspor atağında ise Culio kaçan Stancu'ya çok iyi pas attı. fakat kaleci Ertuğrul'un muhteşem bir çıkışla topu uzaklaştırdı. 75. dakikada yapılan değişiklikte ise hucüm oyuncusu Savaş Yılmaz'ın oyuna girmesi ne kadar doğru bir hamleyse orta sahada Samsunspor'un patronu olan Fink'in çıkması bir o kadar hatalıydı. Oyunda hiçbir varlık gösteremeyen Dominquez neden alınmıyor anlamak mümkün değil ? Oyunda hiçbir şey yapmamasını geçtim, serbes vuruşları ve kornerleri bile çok etkisiz kullanıyor.  Bir diğer Samsunspor atağında ise Bance'nin başarısız rövaşata denemesinden sonra topu önünden bulan Bülent Kocabey bekletmeden çok sert vurdu. Fakat kaleci Fornezzi harika kurtardı Maçın son dakikasında ise Fatih Tekke'nin harika kafa vuruşunu muhteşem bir şekilde kurtaran genç kaleci Ertuğrul Taşkıran maçın tartışmasız adamı oldu ve bir puanı Samsunspor'a kazandıran isim oldu.

İlk dört haftayı 5 puanla kapatarak bu kötü takıma rağmen iyi sonuç demek pekala mümkün. Çünkü gerçekten her iki devre birbirinden alakasız oyun ortaya koyan bir ekip Samsunspor. Teknik direktör Petkovic şüphesiz güzel futbol izletmeye çalışıyor fakat yaptığı oyuncu seçimlerine baktığımızda ne yaptığını anlamak mümkün değil. Daha hazır olmayan bir Akaki'ye forma şansı vererek az daha iki gol yememize sebep olacaktı. Oysa tüm kamplarda yer alan Adem Alkaşi'nin nedem forma şansı bulamıyor ? Bugün kanatlarda çok çok kötü performans sergileyen Dominquez, Anıl Dilaver, Savaş Yılmaz yerine Dilaver Güçlü, Ufuk Bayraktar gibi isimler neden ilk 18'e bile giremiyor bunları sorgulamak lazım.

Bu oyunla bir puan aldığımız için mutlu olmak gerek. Önümüzde sahamızda oynayacağımız Manisaspor maçı var. Üstelik çarşamba-pazar maç maratonunda yorulan oyuncular için 1 hafta sonra maç oynamak dinlenmeleri adına iyi olacak. Artık 3 maçtır galibiyet yüzü göremeyen Samsunspor'un Manisaspor maçla artık bu hasrete son vermesi gerekiyor.

Ahmet Can Denizci 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder